Nyhetsbrev - april 2022

Gör din röst hörd – förhandsrösta senast på måndag
I år avgör stämman om vi ska gå ur HSB. Styrelsens förslag antogs förra året med bred majoritet men HSB:s normalstadgar, som vi har, kräver att vi röstar vid två tillfällen. Nu har samtliga hushåll fått tryckt årsredovisning och röstsedel. Om du inte vill eller kan delta i föreningslokalen på tisdag så gör din röst hörd senast den 25 april. Alla medlemmar har ansvar för att sköta om och utveckla vår förening på bästa sätt. Vi äger fastigheterna tillsammans. Styrelsen verkar för att driften och långsiktiga investeringar genomförs på ett fördelaktigt sätt. I det arbetet har vi landat i att ett medlemskap i HSB inte motsvarar våra förväntningar på ett flertal områden. Sedan årsskiftet testar vi kostnadsfritt att vara medlemmar i Sveriges största bostadsrättsorganisation Bostadsrätterna.
Ett utträde ur HSB kräver nya stadgar. Styrelsen har noggrant jämfört våra nuvarande stadgar med Bostadsrätternas mönsterstadgar. Vi har därefter fått stöd av en förtroendevald brf-ordförande tillika jurist samt anlitat en brf-konsult för att stämma av olika skrivningar. Det framlagda stadgeförslaget, som också kräver två beslut, skiljer sig från mönsterstadgarna med följande ändringar:

• vi tillåter inte juridiska personer som ägare,
• styrelseledamot har rätt att få anteckna avvikande mening till styrelseprotokollet,
• andrahandsuthyrning tillåts endast under begränsad tid,
• medlem som inte betalat sin avgift till föreningen har ingen rösträtt på föreningsstämman,
• även valberedningen ska arvoderas för sitt arbete,
• vi tillåter minst en revisor (till skillnad från dagens krav om minst två) men den ska vara auktoriserad,
• kallelse till förenings- eller extrastämma kan endast skickas ut av styrelsen, samt
• paragrafen om föreningar som inte äger hus är struken.

Underhållsarbeten
Åkerlunds arbete med asfaltering mellan Pontonjärgatan 18 och 20 lyckades dessvärre inte fullt ut. Vi har påtalat att fortfarande är pölar utanför porten.
Vi efterfrågade målningshjälp här i nyhetsbrevet men fick inte napp. Gamla stans måleri är anlitade för att slipa och måla våra vita utemöbler. Förhoppningsvis har linoljefärgen torkat till grillningen den 26 april kl 18. Välkomna!
Tre medlemmar som möttes vid trappträffen för Pontonjärgatan 16 har tagit sig an uppgiften att lägga upp, de av annan medlem inköpta, gardiner till föreningslokalen. Tack för det!
Finns det andra önskemål om inredning/utrustning så tveka inte att mejla info@pontonjarkasern.se.

Höjda taxor för 2022
Stockholms Vatten och Avfall informerar om att vatten- och avloppstaxan höjs med 7 procent 2022. Det innebär en höjning med 13 kronor per månad för en genomsnittlig lägenhet. Avfallstaxan höjs i snitt med 12 procent 2022. Avfallstaxan ska styra mot höga miljömål och bra arbetsmiljö för renhållningsarbetarna.

Obehöriga i trapphusen
Tyvärr har obehöriga vistats i ett av våra trapphus. Vi kommer därför att byta kod (separat information om detta kommer) och uppmanar alla att vara uppmärksamma så att inte obehöriga kommer in.
Ser du något ber vi dig att direkt mejla till info@pontonjarkasern.se.

Vi ses på gården! Sarah, Cilla, Cecilia, Johan och Denise i styrelsen