Nyhetsbrev - januari 2023
I 2023 års första nyhetsbrev hittar du bland annat datum för föreningsstämman och motioner samt viktig brandinformation. Dessutom föreslår vi några aktiviteter för att göra Brf Pontonjärkasern ännu mer engagerad och kollektiv - tillsammans.
Årets föreningsstämma och motionstid
Den 26 april är det dags för ordinarie föreningsstämma. Vill du föreslå förändringar i vår förening är du välkommen att lämna in en motion till styrelsen senast den 17 februari.
Tack för god sophantering
I vår förening kan vi sedan sommaren 2021 sortera matavfall. Resterande mjuka hushållssopor kastas i den, sedan i våras, låsta sopsugen. I det på måndagar, kl 17.30-18.30, öppna grovsoprummet erbjuder föreningen lämning av mindre grovsopor och elavfall. (Att ha ett grovsoprum är en icke-tvingande uppgift för en bostadsrättsförening.) Nu kommer det att dröja flera år innan det sker några förändringar gällande återvinning av övriga typer av avfall.
Tack för att de återkommande sopstoppen på grund av pappkassar har minskat betydligt! Det underlättar för oss alla. Använd enbart plastpåsar i sopsugen, inget annat.
Välkommen med förslag på eventuella förbättringar!
Låt oss hjälpas åt
Vi är 205 medlemmar som tillsammans äger vår förening. Vad styrelsen och våra leverantörer gör under året går att läsa i nyhetsbreven och i verksamhetsberättelsen, som är en del av årsredovisningen.
Sedan 2018 genomför vi en enkät för att ge alla medlemmar chansen att tycka till om olika delar som berör vårt boende. Vi är tacksamma över att många prioriterar att svara. Förra året fick vi vetskap om att flera inte vet hur man kan bidra till vår förening. Under året har tre medlemmar nappat på våra uppmaningar här i nyhetsbrevet. Det har möjliggjort att det nu finns upplagda gardiner i föreningslokalen och att en energigrupp har bildats.
Några har uppgivit att det är svårt och komplicerat att aktivera sig som deltidsboende. Vår förening upplåter bostäder för permanent boende. Det anger våra stadgar, som vi antagit gemensamt. Oavsett hur mycket tid du tillbringar i din lägenhet så finns här saker som behöver lösas för att vi ska ha goda förutsättningar.
Låt oss hjälpas åt med att:
• Tömma vinds- och källargångar på skräp. Kontakta någon i styrelsen så öppnar vi grovsoprummet. En självklarhet: dumpa inga saker i våra gemensamma utrymmen.
• Delta i energigrupp för att sätta dig in i vad som kan effektivisera vår energiförbrukning.
• Införa grannsamverkan för att skapa en tryggare boendemiljö.
• Klippa gräsmattan. Ett sätt att sänka de cirka 100 000 kronor vi satsar på trädgårdsskötsel av vår populära gård.
• Finna lösningar för att nyttja källarlokalerna i Pontonjärgatan 18 och 20 på bästa sätt. Kanske innebär det att flytta tvättstugorna? Det framförs synpunkter om att de bör rustas upp.
• Ordna trappträffar.
• Organisera den obligatoriska ventilationskontrollen som måste ske under 2023.
• Möblera gården och balkongerna. Det finns önskemål om fler och mysigare sittplatser.
Så ska du agera vid brand
Vi har kunnat följa rapporteringen om den kraftiga branden i huset i Vasastan den 8 januari. Det är viktigt att veta hur brandskyddet fungerar och att vi alla har skyldighet enligt lag att varna andra och tillkalla hjälp. Åtta av tio som omkommer i bränder saknar brandvarnare, som ska bytas ut vart tionde år.
Vår ordförande deltog i ett brandseminarium den 20 december. I ett flerfamiljhus finns ingen uppsamlingsplats. Stanna vid fönstret i lägenheten, en brandcell som med säkerhetsdörr håller i minst 30 minuter. Invänta räddningstjänsten som i vårt område är på plats inom max 15 minuter. Stäng dörren efter dig om du utrymmer en lägenhet som brinner. Försök inte utrymma genom ett trapphus som är rökfyllt.
Läs mer på anslagstavlan bredvid hissen i varje trapphus samt satsa 20 minuter på Brandskydsföreningens information.
Vi ses på gården!
Sarah, Cilla, Cecilia, Johan och Jens i styrelsen