Nyhetsbrev – oktober 2023

I detta nyhetsbrev berättar vi bland annat om vårt gemensamma ansvar, energikostnaderna, underhållsplan och brandskydd, extrastämman, cykelrensning samt ny rutin för föreningslokalen.

Vi driver en förening som äger fastigheter
Tillsammans är vi 209 medlemmar som har ansvar för våra tillgångar. Vi bor i flerfamiljshus och får lov att ställa oss frågan: vad är bäst för vårt gemensamma ägande?
Många svar finns i våra stadgar.

Överensstämmer dina personliga önskemål med ramverket vi har enats om?
I en bostadsrättsförening gäller nämligen det gemensamma ramverket – för alla, hela tiden. Vi gör inga undantag.

Plötsligt finns det fler cykelplatser att nyttja, matavfallskärl att använda, pingisrum att träna i och övernattningslokal att hyra. Det krävs vilja och ansträngning för att det ska finnas på plats. Det kan också gå åt andra hållet, som längre bort på Pontonjärgatan där avgifterna har höjts med drygt 70 procent sedan slutet av 2022. I den föreningens försenade årsredovisning beskrivs sopproblem, hisstopp, översvämning och juridiska processer. Många vill nu sälja sin lägenhet men vem vill och vågar flytta in i det huset? Hur kunde det bli så?

Hos oss sker det, precis som vanligt, överlåtelser med pris högt över 100 000 kr per kvadratmeter. Vi är lågt belånade och har vi en väl fungerande struktur för drift och underhåll. På onsdagar kommer trädgårdsmästare, fastighetsskötare och städare. När snön faller så skottas det snö på gård och tak. Och när det uppstår problem så åtgärdas de. Vilka ser till att det händer? Styrelsen, som består av permanent boende medlemmar. Men det räcker inte att sju av 209 personer anstränger sig. Det krävs en kultur där vi förstår att vi behöver finna oss i att vara en del av ett större sammanhang – och dela ansvarstagandet. Vet du vilka dina grannar är? (Vi i styrelsen försöker hålla koll på det.) Prata gärna med dem om vad det innebär att leva i en bostadsrättsförening – för att den ska vara väl fungerande nu och i framtiden. 

Det är endast du som medlem i vår förening som självständigt får bruka en lägenhet. Ingen annan har den rätten. Bryter du mot det så riskerar du att bli uppsagd. Har du skäl att hyra ut i andra hand måste du först få styrelsens tillstånd. Dessutom känner du säkert till att det är olagligt att vara felaktigt folkbokförd. I oroliga tider av våld och sprängningar är det än mer viktigt att vi kan känna oss trygga i trapphusen i vår lilla del av världen. Självklart, eller hur?

Vi har sagt det förut och vi säger det igen: tveka aldrig att kontakta styrelsen via info@pontonjarkasern.se om du har frågor eller känner dig tveksam om hur stadgarna ska tolkas.

Uppföljning av vårens uppmaning
I våras efterfrågades draghjälp och energi. Ingen har anmält intresse för att hjälpa till att processa mot HSB eller att konvertera outnyttjade lokaler vilket inkluderar renovering och/eller flytt av tvättstugorna i Pontonjärgatan 20.

Lediga extraförråd
Som medlem har du, utöver ditt kostnadsfria förråd som tillhör lägenheten, möjlighet att hyra ett extraförråd. För tillfället finns det en handfull lediga. 
Mejla eventuellt intresse till info@pontonjarkasern.se.
Läs mer

Förbättrad tvättkomfort
Ni som har efterfrågat ett bättre torkskåp i tvättstugan i Jaktvarvsplan kan glädjas över att det nu finns ett nytt på plats.

El och energi i fokus – även på sikt?
Vi har ansökt och blivit beviljade 53 000 kronor i elstöd till föreningen. 

Stockholm Exergi har aviserat att fjärrvärmepriset för 2024 kommer att höjas med 12 procent. Branschorganisationerna är kritiska och menar att bolagets kalkyl inte håller måttet. Föreningen uppmanas som kund att begära förhandling och i nästa steg att begära medling i Fjärrvärmenämnden. Styrelsen hanterar frågan.

Två medlemmar utgjorde en energigrupp i början av året. Deras arbete fokuserade på att utforska möjliga energisparande åtgärder för föreningen. I ett presenterat material finns bedömningar av kostnader utifrån offerter från olika leverantörer. För att hålla nere avgiftsutvecklingen kommer det att krävas ett fortsatt arbete. 
Tycker du att det är viktigt och vill bidra? Hör av dig till info@pontonjarkasern.se

Underhåll och brandskydd
De närmaste veckorna kommer fastigheterna kontrolleras för att upprätta en ny underhållsplan med hjälp av Nabo, vår ekonomiska förvaltare.

Bolaget Brandsäkra kommer under samma period att genomföra en brandskyddsbesiktning av alla allmänna utrymmen och driftutrymmena vilket resulterar i ett protokoll med nulägesbeskrivning.

Extrastämma 10 oktober kl 18.30
Snart är det dags för fysisk extrastämma i vår föreningslokal. I mejlad kallelse föreslås en ny ledamot till styrelsen samt en till valberedningen. Vi ska även fatta ett andra beslut gällande en uppdatering av våra stadgar med anledning av ändringar i bostadsrättslagen, som infördes vid årsskiftet. Väl mött!

Cykelrensning på gården
Det är dags att rensa bland cyklarna på gården. Märk därför din cykel med namn, uppgång och våningsplan senast den 14 oktober. Omärkta cyklar kommer att förvaras i ett halvår och om ingen gör anspråk på dem under denna tid kommer de att skänkas bort för återbruk.

Nyckeln till föreningslokalen
Inom kort inför vi ett nytt sätt att få nyckeln till föreningslokalen. Innan din bokning startar kommer du få ett mejl från styrelsen med en kod. Denna kod använder du för att öppna nyckelskåpet som kommer att finnas inomhus i gången utanför lokalen. Lämna tillbaka nyckeln på samma plats direkt efter att din bokning har upphört så att nästa medlem kan använda lokalen.

Fortsatt fin höst! önskar Sarah, Cilla, Cecilia, Johan, Jens, Hannah och Linn i styrelsen